Poslanci MsZ stopli výstavbu sociálnych bytov v lokalite Červencovo

20.05.2011 Snina

Snina 20. mája (TASR) - Samospráva Sniny nebude stavať nové byty pre sociálne znevýhodnené skupiny obyvateľstva na okraji mesta v lokalite Červencovo. Rozhodli o tom počas štvrtkového (19.5.) rokovania mestského zastupiteľstva sninskí poslanci.
Poslanecký zbor vo štvrtok rozhodol o zrušení uznesenia číslo 189 z roku 2007, na základe ktorého mala miestna samospráva realizovať majetkovoprávne usporiadanie pozemkov potrebných pre výstavbu nových sociálnych bytov v okrajovej časti mesta smerom na obec Pčoliné. Poslanci pred rokmi zároveň schválili odkúpenie pozemkov od ich vlastníkov v cene 35 slovenských korún za meter štvorcový.
Podľa vyjadrenia radnice ponúklo mesto nakoniec cenu päť eur za meter štvorcový, s čím súhlasilo 14 zo 44 spoluvlastníkov vytýčených pozemkov. Zvyšná časť požadovala približne 10 eur, ale niektorí zároveň s odpredajom pôdy pre účel predmetnej výstavby nesúhlasili.
\"Mestskému zastupiteľstvu bola na rokovanie dňa 22. októbra 2009 predložená na schválenie cena 10 eur, avšak poslanci ju neschválili. Od uvedeného dátumu Mestský úrad v danej veci nekonal,\" uvádza sa v stanovisku magistrátu. \"V správe hlavného kontrolóra mesta bolo uvedené, že sa toto uznesenie neplní. Preto sme rokovanie o tejto veci iniciovali,\" poznamenal na margo marcového zasadnutia MsZ poslanec Marián Kníž (nezávislý). Počas neho nakoniec poslanecký zbor po prvý raz schválil zrušenie uznesenia číslo 189/2007.
Primátor mesta Štefan Milovčík (nezávislý) ho následne nepodpísal. Jeho veto poslanecký zbor vo štvrtok počas večerného rokovania MsZ prehlasoval dvojtretinovou väčšinou, a to hlasmi 12 poslancov.
Zámerom magistrátu, ako aj sninských poslancov, je riešenie rómskej problematiky na Sídlisku I., aby tejto lokalite prinavrátili niekdajšiu atraktivitu. Viacerí členovia poslaneckého zboru však zastávajú názor, aby sa nové sociálne byty v budúcnosti budovali nie v Červencove, ale v lokalite s názvom Kostrubáň.
\"Mesto tam má pozemok, kde je potrebná infraštruktúra, určite sa tam vmestia aj nové byty,\" podotkol Kníž. \"Vysťahovanie Rómov na okraj mesta nie je riešením situácie. Na Kostrubáni fungujú v miestnej rómskej komunite vzťahy a pravidlá, kde problémy nie sú. O tejto téme by sme mali podľa môjho názoru rokovať na jednom samostatnom zastupiteľstve,\" zhodnotil pre TASR poslanec Miroslav Balog (Smer-SD).
 

Vyberte región